mandag den 4. juni 2012

Hvordan man beklæder en kage med fondant

Her er en lille guide til, hvordan man kommer fondant på sin kage.
Inden fondanten lægges på er det vigtigt at kagen er smurt op med smørcreme eller lignende. Se evt. her. Der er også en god idé at sætte kagen på en pap-kageplade (dette fås i alle kagebutikker), da det dermed er let at flytte kagen bagefter. Alternativt kan du sætte kagen direkte på fadet og komme fondanten på, men jeg synes det andet er smartere.

Det er lettest at komme fondant på en fast og jævn kage - derfor kan man med fordel gøre det første gang på en kage uden mousse eller andet fyld i.



Jeg har et plastikunderlag til at rulle det ud på, hvor man kan måle hvor stort det skal være. Det er dog slet ikke nødvendigt, og man kan sagtens bare bruge sit køkkenbord. Sørg altid for at bordet er helt rent og tørt - dels af hygiejnemæssige årsager, men også fordi det er smadder dumt at få ødelagt sin hvide fondant ved at få skidt på. Hvis bordet er vådt bliver fondanten helt klistret og ødelagt.

Jeg bruger en stor platikrullepind til at rulle fondanten ud med - her kan man dog ligeså vel bruge en helt almindelig kagerulle.

For at fondanten ikke skal klistre fast på bordet/rullepinden kan man med fordel støve lidt majsstivelse ud.


1) Start med at lave en nogenlunde rund og lidt flad klump fondant, som forinden er æltet godt igennem. Hvis der er koldt i rummet kan man med fordel ligge klumpen på en radiator eller lignedne lidt tid inden, så er det meeeget lettere at ælte. Løft klumpen undervejs og roter den, så du undgår at den til sidst er klistret fast til underlaget.
Rul fondanen ud til det har en passende størrelse, og hellere for stort end for lille - det er så dumt at skulle lave det om ;-) Du kan i princippet lave tykkelsen som du synes, men bliver det for tyndt går der let hul i.


2) Når størrelsen passer lægges fondanten ovenpå kagen som på billedet.


3) Nu skal du glatte fondanten ud. Man kan købe et "glatteredskab", men jeg gør det altid bare med hænderne. Start foroven og jævn det godt ud. (Sørg for dine hænder er helt rene og TØRRE! - kommer der den mindste smule vand på bliver det grimt).
For at undgå "folder" forneden hives ud i fondanten med den ene hånd, samtidig med at man forsigtigt oppefra glatter ud med den anden hånd.


4) Når du synes fondanten ligger pænt på skæres overskydende af. Lad en kant på ca 0,5-1 cm blive rundt om kagen - denne kan du herefter bukke ind og dermed give en fin kant.


Voila! Nu er kagen klar til at blive dekoreret som man synes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar